Tradičná výroba syrov
WORKSHOP
28. - 29. 06. 2025
o 13:00 a 16:00 hod.
TIHÁNYIOVSKÝ KAŠTIEĽ

Patríte k milovníkom dobrého syra a syrových špecialít? Chceli by ste skúsiť vyrobiť vlastný syr v domácich podmienkach a neviete ako na to? Poctivé syrárske remeslo je síce hotová veda, ale prvý krok je jednoduchší, než to možno vyzerá.
Príďte si s nami vyrobiť základný druh syra – čerstvú hrudku a objaviť rozmanité možnosti spracovania mlieka pomocou rôznych syridiel a mliekárenských kultúr.
Každý účastník workshopu bude pracovať s cca 1 litrom kravského mlieka, z ktorého sa dá získať približne 150 g čerstvého syra. Účastníci si donesú nerezovú alebo plastovú nádobu (napr. rajnica cca 3l), nerezové alebo plastové sitko (cca 1l) a uzatvárateľnú nádobu na odnesenie vyrobeného syra.
Hosť: Lenka Hrašková, kurátorka Stredoslovenského múzea
Vhodné od 15 rokov. Nutné vopred nahlásiť účasť, počet osôb obmedzený. Kontakt: 0903 480 268.